Fotokonst för mig

Fotokonst är för mig bilder som förmedlar vår vackra omgivning och som man gärna vilar ögonen på för att fly verkligheten ett ögonblick och läka sin själ i den stressade tid vi lever i just nu. Jag bearbetar alltid bilderna utifrån hur jag vill förmedla motivet, så att den känslan jag har för motivet blir utifrån mitt perspektiv.

Men min resa inom fotografin och fotokonsten började långt tidigare än idag.

När jag var yngre, och då menar jag mycket yngre än vad jag är idag, runt 10 år eller så väcktes mitt stora intresse för fotografering. Den tiden var det vanligt att man hade album hemma med alla sina bilder i från olika familjetillfällen, högtider och resor. Jag var dock mera intresserad av att fotografera vår omgivning och natur istället för högtider och familjetillfällen. Jag kommer fortfarande ihåg min morfars gamla lådkamera som jag lånade och som använde rullfilm. Varje bild var värdefull och det fanns inte så många på rullen. Allt fotograferades på analog film, något digitalt fanns inte då. Senare fick jag en egen kamera som då använde filmkassetter och blixtkuber. Jag var ute ofta och letade motiv. Så småningom när jag blev mera varm i kläderna och kände att det inte gick längre med den enkla lilla kameran jag hade, var det dags att införskaffa en systemkamera och objektiv. Oj, vilket lyft det blev direkt och vilka möjligheter att äntligen kunna fånga allt som jag ville. Jag fotograferade oftast på diafilm så att det inte blev lika dyrt att framkalla alla bilderna och så kunde jag välja ut bara de bästa bilderna. Resten sparades undan i någon gammal pärm.

Så började intresset även att lära sig mera och jag gick ett antal fotokurser och läste massor av fototidningar och -böcker. Svart/vitt tog över och jag började fotografera i svart/vitt och framkallade även filmen själv och kunde förstora mina bilder på papper i mitt egna mörkrum hemma i källaren. Många timmar har man suttit där och skapat bilder, både såna som blev bra och ”mindre bra”. Arkivet med bilder ökade konstant hela tiden och jag har fortfarande kvar pärmarna med alla negativ. Även utvalda diabilder.

Sen tog andra intressen över i livet och utbildning, militärtjänstgöring, karriär och familjebildning m.m.
Fotografin har alltid varit med men i mindre skala under en period. Det var svårt med tid och plats för allt. Så det fick bli tomgång under en period också. Tills den digitala eran kom…

Det skulle även jag gå över till för att få ny inspiration och få nya möjligheter att kunna redigera och hantera mina bilder. Så det blev att investera i en digitalkamera som dock var kompakt och inte hade utbytbar optik. Men vad gjorde det. Det var bra att börja med denna och lära sig hur den digitala tekniken fungerade, både när det gäller fotograferingen och bildbearbetningen som nu skulle ske på dator. Jag jobbade ju med IT och datorer så detta var inget nytt för mig och programvaror kan jag lära mig väldigt snabbt.

Tids nog märkte jag att även den enkla kompakta digitalkameran hade begränsningar och nu hade marknaden även fått digitala systemkameror med objektiv så detta var nästa steg. Gick över till digital systemkamera och köpte lite objektiv som jag behövde för att kunna fotografera mina motiv. Lärde mig även att börja använda RAW-format för att bättre kunna bearbeta mina bilder. Oj, vilken värld som öppnades för mig. Provade olika programvaror för bildbearbetningen och har hittat min favoritprogramvara som ger mig det jag behöver och mera därtill.

Fotograferingen tog större och större plats i mitt liv och turerna ute i naturen blev flera. Jag började leta efter nya motiv och nya platser och scoutar fortfarande nya platser när jag åker runt eller reser. Fortfarande fotograferar jag mest natur och landskap men även olika platser. Har även börjat fotografera mera kreativt och abstrakt som en ny utmaning att kunna arbeta utifrån ljus, färg och form.

Men vad ska man med en massa bilder till och de bara ligger och skräpar på ens dator eller hårddiskar? Dags att även göra något med dessa och visa dem för andra.

Det är tur att det finns även andra fotografera som tänker lika och att det under internets tid växt fram olika webbsidor där man som fotograf kan ladda upp och visa sina bilder för andra. Jag har till och från varit på olika webbsidor där jag visat mina bilder, men ibland har tjänsterna/webbsidorna försämrats så mycket att det inte varit värt att vara kvar utan då fått hitta nya vägar för detta och nya webbsidor. Flera har köpts upp av andra aktörer och tjänsteutbudet har försämrats och vissa har förbättrats. Vissa sidor kräver också stort engagemang av de som använder dessa för att man ska få möjlighet att visa sina bilder för flera och prioriteras. Tyvärr med alltför mycket tidsåtgång vilket gör att det blir mindre tid för fotograferingen. Så man får göra prioriteringar och val hur man vill ha det. Jag har valt att inte vara så aktiv på dessa fotowebbsidor längre utan istället valt att förmedla min fotokonst genom att visa färdiga tavlor på utställningar (både egna och samlingsutställningar med andra).

Detta kommer jag att fortsätta med och jag har många nya idéer för utställningar på gång och väljer kontinuerligt ut bilder för dessa så att jag har klart planerat när det är dags att ställa ut.

Jag lanserar även ett urval av mina bilder som posters som är enkla att rama in och hänga upp i hem eller andra lokaler, men erbjuder även vissa av mina motiv som samlarutgåvor i väldigt begränsade exemplar som är godkända signerade och numrerade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: