Art Show – Kulturnatten

Kulturnatten är ett återkommande inslag i Uppsala och det är en populär händelse som arrangerats över 30 år. Kulturnatten varar under en dag och det händer mycket på stan, många uppträdanden, matstånd från olika nationaliteter, shower, band som spelar och utställningar m.m. Allt som kan tänkas inom kultur. Man kan nästan säga att det är som en stor fest i centrala Uppsala. Massor av människor överallt.

I år ansökte jag att få vara med på Art Showen, en ny konstutställning, som arrangeras första gången av Galleri Zeitgeist och som hölls i Uppsala Saluhall där det finns en stor eventlokal på övervåningen. Detta kom att bli den största konstutställningen i Uppsalas historia och ett nytt inslag i Kulturnatten. Jag kom med och började förbereda mig inför den kommande dagen/kvällen; min första utställning i Uppsala.

Det blev minsann en stor tillställning med många konstnärer och många konstverk. Vi blev 100 konstnärer som ställde ut och alla skulle ha med minst 10 verk var så det rörde sig om mer än 1000 konstverk totalt. En verklig upplevelse att vara med på en så stor konstutställning. Utrymmet var rätt begränsat så det gällde att försöka få plats för sina konstverk på den 2×3 m stora väggytan som vi tilldelades på vår plats. Man kunde även ha med ett litet bord som man kunde ställa sina reklamblad och visitkort på eller mindre konstverk.

Det var en hektiskt aktivitet från kl 8 på morgonen när alla skulle få ordning på sina platser. Utställningen öppnade kl 12 för allmänheten och då skulle alla platser vara rensade från skräp och emballage, konstverken prismärkta och konstnärerna klara att ta emot besökarna.

Redan innan kl 12 började de första besökarna dyka upp på showen, eftersom saluhallen i nedrevåningen öppnade redan kl 10. Jag hade en bra utsikt över trappan upp till vår show och kunde se flödet av besökare. Det var en strid ström med besökare och jag har nog aldrig varit med om en sådan mängd besökare på en utställning någonsin. Det var till och med kö för att komma upp i trappan till vår show. Och det var många som stannade upp och tittade på konsten. Ibland så trångt att hela flödet stannade upp och ingen kunde gå vidare innan det fanns utrymme igen. Eftersom det är ett gratis tillfälle och många besökare på stan på kulturnatten så är det givet att de även besöker alla aktiviteter som finns i närheten. Det händer mycket omkring Saluhallen. Någon exakt siffra på antal besökare finns inte men det har nog varit flera tusen… Mellan ca 5000-6000 besökare. Ett utmärkt tillfället att marknadsföra sig och visa att man finns.

På sådan här tillfällen får man kontakt med många konstnärer också och det är alltid kul och givande att knyta nya kontakter inom konsten. Jag är ju också rätt aktiv på sociala medier och har kontakt med många konstnärer på både Instagram och Facebook. Bra att bygga upp ett stort kontaktnät med andra konstnärer tycker jag. Jag hade också tur att få träffa några av de som jag följer på Instagram på Art Showen. De ställde också ut och det är väldigt kul att få träffa konstnärerna personligen istället för att bara gilla deras bilder på Instagram. Många trevliga möten och diskussioner som jag uppskattar mycket.

Får se vad framtiden för med sig och jag hoppas att flera liknande tillfällen dyker upp och jag har möjlighet att delta på igen. Tiden får visa och tillfällena får presenteras så att jag kan ta ställning till dem då.

Bilder från Art Showen finns efter den engelska texten.

BERNDT


Art Show – Uppsala Night of Culture

”The Night of Culture” is an event arranged yearly in Uppsala and many other cities in Sweden. There are a lot of shows, exhibitions, food stands from different cultures, performances, bands playing and much more going on on this day/evening. In Uppsala it has been arranged for over 30 years and it is a very popular event with thousands of visitors all over the city. Everyone walking around and attending these different activities.

This year I applied to a new art exhibition arranged by Gallery Zeitgeist for the first time on this ”night of culture”. This was to be the biggest art exhibition in Uppsala with 100 artist and with over 1000 pieces of art exhibited at the show. I got in and started to plan for the Art Show. This was my first exhibition in Uppsala. Every attending artist only had a wall of 2×3 m and could also have small table with smaller artworks at his/her stand. So I had to plan well which artworks I should bring this time. The art show was only for one day and we had to prepare our stands from 8am to noon when the Art Show opened. So very limited time, but we all made it and it looked good. Imagine 100 artists working side by side for several hours to get her/his artwork ready.

At noon the Art Show opened and the visitors start pouring in to the show. I had a good view from my stand and could see the staircase up to the exhibition. There was so many visitors that they couldn’t even enter the big staircase and had to start a que. The stream of visitors to our Art Show never stopped during the whole day. There was a constant stream and so many visitors that if someone stopped at the wrong place it would stop a lot of the stream. So they moved around everywhere and it was such a nice experience to see all these visitors enjoying all of the art. It was free event and of course it brought a lot of visitors. Between 5000-6000 visitors. The Art Show lasted only for one day between noon 12am and 8 pm. This was definitely one of the biggest exhibitions I’ve been part of and it gave me a lot of new ideas and good experience for the future.

On such big events you also get a lot of new contacts and this is the fun part. Both visitors and other artists. I am active on social media and there where also artist I follow that attended the same show. Very nice to meet them in person and also to meet new artists. I had a great time and I hope to be able to attend these kind of exhibitions/art shows in the future also. The future will tell and I will decide when I know what’s coming and when.

Thanks for taking your time reading this long blogpost 🙂

BERNDT


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: