Fotokonst

Här ser du ett enkelt galleri med exempel på min fotokonst och några av mina motivkategorier eller den redigeringsteknik som jag använder för att presentera motivet. Jag försöker alltid bearbeta bilderna för att uppnå bästa resultatet utifrån motivet. Det är ytterst sällan jag presenterar en bild direkt ur kameran. Jag kan lägga ner mycket tid på redigeringen innan jag är nöjd med bilden.

För mera info om bilden, klicka på bilden!

Landskapsbilder

Landskapsbilder hör absolut till mina favoriter och är ett ypperligt sätt att visa det vackra omkring oss på ett överskådligt sätt. Det kan vara alltför skogslandskap, sjölandskap eller annat typiskt naturlandskap. Bilderna är i färg och så naturtrogna som möjligt för att upplevas som vanliga fotografier.

Naturbilder

Jag älskar att vara ute i naturen och spenderar gärna tid att hitta vackra naturmotiv som jag kan arbeta vidare med. Naturen har mycket vackert att erbjuda och det finns så många detaljer som man sällan ser på håll. Det gäller bara att hitta allt och det innebär också att man ibland får jobba väldigt nära marken eller väldigt nära ett motiv för att kunna få en bra bild av det.

Selektiv färgsättning

Ibland kan det vara alltför många färger eller detaljer som stör det som man egentligen vill lyfta fram i motivet och då brukar jag bearbeta bilden mera noggrant och konstnärligt. Att endast välja ut ett begränsat område i bilder som får representeras i färg och resterande får försiktigt tonas ner i svart/vitt är en teknik som jag tycker mycket om. Det ger också en känsla av mera konstnärlig förmedling och brukar oftast lyfta motivet till en ny nivå.
Selektiv färgsättning kan ta mycket tid då man får jobba noggrant med begränsningar och val av färg för att få rätt effekt.

Svartvit bearbetning

En bild kan ibland lämpa sig bättre att visas i svart/vitt än i färg. Den svart/vita gråskalan upplevs oftast som mera stilren och fotografisk och väcker ofta känslor hos betraktaren. Det ger också betraktaren utrymme att själv tolka bilden och sätta färg utifrån hur denna vill se bilden. Likaså kan motivet lyftas upp genom att alla störande färger läggs åt sidan och motivet istället bygger på ljus och skuggor. Den svart/vita bilden blir tidlös och kan leva länge. Frågan är om den inte blir bättre med åren…

Monokrom färgsättning/toning

För att uppnå en ännu mera konstnärlig tolkning av en bild/ett motiv brukar jag använda mig av färgtoner i den monokroma bilden. Bilder är egentligen svart/vit men istället för svart eller vitt väljer jag att lägga en svag färgton på gråskalan. Genom att bearbeta bilden på detta sätt får jag ännu mera utrymme för min konstnärliga bearbetning av bilden. Oftast tillsammans med kontrast och ljus och skuggor för att uppnå den effekt jag vill ha. Dessa bilder är precis som de svartvita men ger möjlighet att lägga till en dimension t.ex. vid inredning av hem, företag eller andra lokaler. Ibland kan en sådan bild även upplevas som en ren färgbild, trots att den inte är det. Varför då? Jo, om det skulle vara samma bild i färg så skulle bilden innehålla en hel del andra färgnyanser som stör motivet. Därför väljer jag ibland att använda denhär tekniken för min konstnärliga syn av motivet.

Kreativa motiv & bearbetning

När jag känner för att vara ännu mer extrem i min konstnärliga tolkning av bilden brukar jag ibland låta fantasin få fritt spelrum när jag fotograferar och använda mig av diverse olika ljussättningar, detaljer, bakgrunder m.m. Jag bearbetar en bild extremt med hjälp av olika parametrar i bilden, ex. kontrast, svartpunkt, färgtemperatur, färgomfång m.m. Bilden får då en helt annan färgskala än förväntat eller så är den fotograferad på ett kreativt sätt för att jag vill få med vissa detaljer eller visst ljus redan vid fotograferingstillfället. Här finns inga regler utan det är min fantasi som får jobba fritt.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: