Målad konst

Här ser du ett enkelt galleri med exempel på min målade konst.
Jag har redan hunnit prova några olika målartekniker och visar här lite exempel på mina tavlor med just den tekniken.
För att lära mig och få inspiration har jag tittat på flertalet YouTube-videor som andra konstnärer lagt upp där de visar hur de gör. Ett bra och pedagogiskt sätt att lära andra tycker jag… eller åtminstone har jag lärt mig i alla fall 😉

Skrapteknik

Här har jag använt mig av en skrapteknik för att få fram mönster i målningen. Bakgrunden har jag först målat i svart och låtit den torka för att sedan lägga på huvudfärgerna som jag vill att tavlan ska ha. Medan färgen är våt har jag med hjälp av penselskaftet eller annat material skrapat fram bakgrunden så att den syns som abstrakta sträck i målningen.

Borstning

Denhär tekniken hör till en av mina favoriter. Med hjälp av en pensel borstar man ut färgen på canvas-tavlan och förstärker sedan vissa linjer eller detaljer med en mindre pensel eller målarkniv.
Jag lägger först ut några små klickar med färg som jag drar med ex en kartongbit åt olika håll och därefter lägger jag även till vita färgklickar innan jag jämnar ut färgen genom att borsta med en pensel i långa drag mot den vita färgen och på det sättet får den att tona ut i ljusare ton. Eller varför inte mot svart som du ser i en av mina tavlor.
Jag gillar mjukheten som denna teknik ger och det ger en vacker toning av färgerna. Något som jag definitivt kommer att fortsätta göra.

Endast målarkniv

Målarknivarna är de som jag använder mest när jag målar mina tavlor. Jag är inte så stor vän av mindre penslar utan vill gärna använda knivarna har jag kommit fram till när jag målat. Så ibland har jag skapat målningar med hjälp av enbart målarkniv och på det sättet lagt ut färgen där jag vill ha den. Lämpar sig mycket bra i den abstrakta målningen då det inte alltid behöver vara så detaljerat och exakt.

Flytande akryl

Något som jag fastnat för mycket när jag tittat på YouTube och abstrakt konst är den flytande akrylmålningen. Jag tycker att den kan vara väldigt spännande och ge vackra resultat. Här är det mycket att tänka på innan man ger sig an denna teknik. Det behövs en hel del tillbehör och förberedelse innan man ”målar”. Färgen blandas och görs mera flytande med hjälp av medium, färgkombinationer ska planeras och ordningsföljd. Hur man vill att resultatet ungefär ska se ut och om man vill få fram s.k. ”celler” som bryter av den flytande färgen…
Inom den flytande akrylmålningen finns dessutom några olika tekniker hur man ”häller” färgen. Jag har bara börjat med denna teknik ännu men har flera olika tankar och idéer hur jag vill fortsätta med denna teknik, så detta kommer att bli något även i framtiden för er som vill följa.

Med strukturpasta

För att få fram lite struktur i målningen kan man lägga strukturpasta eller motsvarande spackel på canvas-duken innan man börjar måla ex, eller blanda med färgen uppnå en önskad effekt med målningen. Jag har provat på detta i ett antal av mina målningar och tycker det ger en extra dimension till tavlan i och med att den struktur som finns bakom målningen ger en tredimensionell effekt som ökar skuggning och djup.
Man kan forma strukturpastan på önskat sätt och sedan använda den strukturen för att lyfta fram detaljer i målningen. Ett nytt område som jag inte jobbat så mycket med ännu, men brinner mycket för denna teknik som ger en spännande abstrakt känsla åt målningen.

Skopning

Ett sätt att måla abstrakt kan vara att skopa på färgen i olika lager. Här måste man vara försiktig vilka färgkombinationer man använder så att resultatet blir bra. Det understa lagret kan man skopa på med en rätt bred pensel eller målarkniv och ju högre upp i lagren man kommer desto finare och noggrannare behöver både pensel och penseldragen vara.

Blandteknik

När man använder sig av flera olika medier i samma målning kallas det blandteknik. När jag har provat på denna teknik har jag använt mig en del av bladmetall som jag lagt på målningen för att få en tydligare ex. guldig touch, men även glitter kan användas för att lyfta fram effekter i tavlan eller varför inte använda som en del av motivet. Resultatet blir rätt annorlunda och det hänger mycket på ljussättningen för att en tavla med glittriga effekter ska framstå på bästa sätt.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: